Thermisch saneren Barberey st. Sulpice

Home> Bodem> projecten> Thermisch saneren Barberey st. Sulpice

Uitdaging
Het was net alsof er nooit een fabriek had gestaan op het uitgestrekte, onontwikkelde stuk land in een klein dorpje in Noord-Frankrijk. En toch hebben de industriële activiteiten, die plaatsvonden in het tweede gedeelte van de vorige eeuw, hun sporen achtergelaten: vervuiling. Als de eigenaar ooit besluit om zijn land te verkopen, moet hij zijn grond saneren. TRS Europe schoot de grondeigenaar te hulp met een robuuste en innovatieve oplossing: Thermisch saneren.

De bodem en het grondwater in het dorpje dichtbij Troyes was vervuild met gechloreerd koolwater. Deze substantie, veelal gebruikt in chemische wasserijen, is heviger dan water. Naast de vervuiling van de bodem rondom de fabriek, werd de substantie ook verder via het grondwater verspreid. Uiteindelijk heeft deze vervuiling ook de grond onder het dorp bereikt en reikte het vervuilde gebied tot aan de rivier de Seine.  

Oplossing
De grondeigenaar had een keuze. De eerste optie was om een barrière te plaatsen aan het einde van het terrein. Op deze manier zou de vervuilde pluim kunnen worden uit gefaseerd met behulp van pompen. Dit zou tientallen jaren duren. Een erg lang én duur proces wat, vooral in deze situatie, hand in hand zou gaan met een groot aantal risico’s en onzekerheden. De vervuiling ging tot wel 15 meter diepte in de grond. Het inzetten van deze methode om het hele gebied schoon te maken, was een hele uitdaging. Gelukkig had TRS Europe een andere optie beschikbaar. Thermisch saneren waarbij elk onderdeel volledig schoongemaakt kon worden in vier maanden tijd. De keuze was door de grondeigenaar snel gemaakt.

Resultaten
TRS Europe is vanaf begin 2018 betrokken geweest bij de sanering van dit terrein. Elektrodes in de grond brengen het grondwater aan de kook. Dit proces wordt vervolgd totdat al het gechloreerde koolwater is ingedampt. De stoom die vrijkomt zal in eerste instantie worden gekoeld en vervolgens worden geëxtraheerd. Carbon filters absorberen alle giftige substanties. De volledige omgeving zal weer schoon zijn, zowel de bodem, het grondwater als de lucht.Deze robuuste technologie heeft nog niet volledig wortel geschoten in Europa. Tegenovergesteld aan Amerika. Wij van TRS Europe hebben gemerkt dat deze methode in de afgelopen 15 jaar op grote schaal wordt toegepast. Adviesbureaus die wereldwijd opereren worden zich bewust van deze methode en ook consumenten raken steeds beter hierover geïnformeerd. Waarom? Omdat we allemaal zien dat deze snelle en effectieve technologie echt werkt! Het project in het kleine Franse dorpje is inmiddels voltooid. Hoog tijd voor het volgende project. Wie durft de sprong te wagen?

Kijk hier voor meer informatie over TRS Europe of thermisch saneren