Meer informatie?

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze specialisten:

Projectmanager

Ted Vendrig

(+31) 6 513 19 482

ted.vendrig@hmvt.nl

Milieuvriendelijke bestrijdingsmethode duizendknoop

Home> Bodem> Milieuvriendelijke bestrijdingsmethode duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een enorme plaaggeest voor onze natuur en infrastructuur. De plant verspreidt zich snel en de sterke wortelstokken kunnen schade toebrengen aan gebouwen, funderingen, rioleringen en wegen. Overheden, waterschappen, groen-  en grondbeheerders steken veel energie in de bestrijding van de plant, maar tot nu toe zonder veel resultaat. HMVT heeft een oplossing uitgevonden, een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode tegen de Japanse duizendknoop. Daarvoor ontvingen we in juni 2022 een octrooi! Deze bestrijdingsmethode is door HMVT in eigen beheer ontwikkeld, daar zijn we best trots op. Marco van den Brand: “Met deze uitvinding hebben we een prachtig instrument in handen om de duizendknoop efficiënt en effectief te bestrijden. De ontwikkelde methode maakt gebruik van een verwarmingstechniek, waarbij de bodem integraal wordt opgewarmd via elektroden of injectiepunten.”

Kennis voedingsbodem voor oplossing
Met haar (in-situ) saneringskennis heeft HMVT de afgelopen jaren een effectieve en milieuvriendelijke aanpak ontwikkeld, gecontroleerd door de Wageningen University & Research. Bij het testen van de gesaneerde grond is een jaar na dato is geen duizendknoop meer aangetroffen. Een mooi resultaat ten opzicht van bestaande technieken waar resultaten vaak onvoldoende zijn en de gekozen methodes arbeidsintensief en slecht voor het milieu door het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen.

Verwarmen blijkt succesvol en circulair
Onze aanpak bestaat uit het voldoende lang verwarmen van de grond waar de plant in wortelt. Bodemsanering is al jaren één van de kernactiviteiten van HMVT. Daarom hebben we uitgebreide kennis en ervaring met het thermisch saneren van verontreinigde locaties. Na diverse testlocaties bleek deze techniek eenvoudig toe te passen om ook Japanse duizendknoop te bestrijden. De verwarming kan ter plaatse geschieden (in-situ of ex-situ), bijvoorbeeld van afgegraven gronden in een depot. HMVT biedt een oplossing met elektrische weerstandverwarming. Met deze verwarmingstechniek worden elektroden in de bodem aangebracht, waarmee de bodem integraal opwarmt. De elektriciteit heeft geen last van voorkeurstromen en het maakt niet uit of de bodem uit zand, klei of leem bestaat of veel of weinig vocht bevat: de elektriciteit stroomt overal en elke porie wordt verwarmd. In tegenstelling tot andere technieken wordt hiermee elk plantdeeltje bereikt, wat  essentieel is voor een goed resultaat.

Op afstand te volgen
Om de bodem op te warmen wordt een netwerk van elektroden of injectiepunten geplaatst. Vervolgens wordt een saneringsunit aangesloten en start het verwarmingsproces. De saneringsunit is volautomatisch en op afstand te volgen. Naast de elektroden worden op strategische plaatsen temperatuursensoren geplaatst en wanneer de bodem voldoende lang op temperatuur is geweest, is het project gereed en kan monstername en analyse ter controle plaatsvinden.

Circulaire techniek
Als techniek lijkt de in-situ aanpak vooral geschikt op lastige plekken waar andere methoden falen en waar grond door infrastructuur ook niet weggegraven kan worden. De techniek is ook circulair, door alleen te verwarmen – en niet te verbranden – worden wel de plant/wortelresten gedood, maar de bodem niet gesteriliseerd. Kortom, het bodemleven blijft bestaan en de grond is gewoon herbruikbaar.

Meer weten?
De techniek is full-scale uitontwikkeld en direct toepasbaar. Wil je meer weten wat dit voor jouw locatie kan betekenen? Neem contact met ons op via info@hmvt.nl of bel 0318 624 624d

Bij het testen van de ‘gesaneerde grond’ is ook een jaar na dato is geen japanse 1000 knoop meer aangetroffen.