Thermisch saneren krijgt vaste voet aan de grond

Home> Thermisch saneren krijgt vaste voet aan de grond

Saneren: doen we het nu of later?
Menig stakeholder stelt die vraag wanneer vervuiling is geconstateerd. Parameters als kostprijzen en afschrijvingen passeren de revue. Volgens Marco van den Brand, van TRS Europe uit Ede, stuurt het Nederlandse beleid steeds vaker aan op de laatste optie: monitoren en wegschrijven. Dit heeft echter grote nadelen. Een echte aanpak van ook lastige gevallen is mogelijk met thermische technieken.

Dochteronderneming TRS Europe van Hannover Milieu- en Veiligheidstechniek BV (HMVT) is een nieuwe alliantie aangegaan. De nieuwe alliantie is een samenwerking tussen TRS Europe, Cornelsen in Engeland en Duitsland en Midroc in Zweden. De nieuwe alliantie heeft alle kennis aan boord van thermische technieken zoals Electrical Resistance Heating (ERH) en Thermal Conduction Heating (TCH). ERH is een methode voor de verwijdering van vluchtige organische stoffen (VOC’s), zoals gechloreerde oplosmiddelen en BTEX.

De methoden werken buitengewoon goed in bodems met lage permeabiliteit. Van den Brand: “Daarin zit vaak bijzonder veel vervuiling. Thermisch saneren is snel, robuust en doeltreffend; in tegenstelling tot andere methoden. Wij verwijderen verontreiniging snel en zonder rebound.”

Waar de nieuwe regelgeving allerlei risico’s met zich meebrengt, bieden de technieken van de Thermal Alliance juist perspectief, aldus Marco van den Brand. “ERH en TCH leveren onderaan de zakelijke streep substantiële winst op, voor álle stakeholders. Een grondeigenaar voorkomt dat zijn terrein jarenlang op slot zit. Hij kan zijn terrein snel weer inzetten. Overheden kunnen laten zien dat ze niet doen aan plichtsverzuim, maar dat ze in plaats daarvan het goede voorbeeld geven; dat ze zich inzetten voor de mens en het ecosysteem. Bij grootschalige industrieterreinen, zoals havens, lossen we de vervuilingsproblematiek op. Bedrijven kunnen verder met ontwikkeling of revitalisering.”

Meer informatie staat in het hele artikel over thermisch saneren