Hoe je de Japanse duizendknoop succesvol bestrijdt

Home> Hoe je de Japanse duizendknoop succesvol bestrijdt

De Japanse duizendknoop is ooit naar Nederland gebracht door de Duitse onderzoeker jonkheer Philipp Franz Balthasar Von Siebold, die beroemd werd door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna, bracht de Japanse duizendknoop voor het eerst tussen 1829 en 1841 naar Nederland. De door hem uit Japan ingevoerde planten werden gekweekt in Leiden en vervolgens als sierplant verkocht. Na 1950 is de Japanse duizendknoop op grote schaal gaan verwilderen, onder meer door het dumpen van tuinafval en grondverzet. Nou… dat hebben we geweten.  Inmiddels heeft deze exoot heel Nederland veroverd en overwoekert deze plant alles, maar dan ook alles. Verschillende gemeenten, waterschappen, provincies en andere terreinbeheerders zitten met de handen in het haar. Deze woekeraar is bijna niet uit te roeien, laat een klein worteltje in de bodem zitten en hij komt gewoon net zo hard weer terug.

Een hardnekkig probleem waarvoor HMVT een oplossing heeft bedacht: warmte! Door de bodem op te warmen tot minimaal 55 oC sterft de nietsontziende duizendknoop af inclusief het hele uitgebreide netwerk van ondergrondse wortels. Wij hebben inmiddels ons eerste project in Rotterdam succesvol afgerond. Binnenkort starten wij met een tweede project in Amsterdam.

Wij doen dit project samen met de universiteit van Wageningen. Ze hebben vastgesteld dat in het door ons behandelde gebied de duizendknoop en al haar wortels ook écht afgestorven zijn. Om dit te dubbelchecken wordt de grond op locatie uitgespreid en gaat de universiteit van Wageningen dit gedurende de rest van het seizoen controleren. Daarna weten we honderd procent zeker dat we deze invasieve exoot definitief hebben overwonnen.

Meer weten?

Wil je meer weten over bestrijdingsmethode van de duizendknoop? Over enkele weken verwachten wij de controleresultaten van de laatste monitoringsronde van de universiteit Wageningen. Als we alle resultaten binnen hebben, dan willen we jou hier graag alles over vertellen zodat ook jij met deze methode aan de gang kunt. Laat je email-adres achter via de link.  Wij informeren je dan na de zomer als we ook de laatste resultaten binnen hebben. We weten na de zomer 100% zeker dat ook de allerlaatste wortels het loodje hebben gelegd.

Klik hier om je e-mailadres achter te laten en we vertellen je alles over onze succesvolle Japanse duizendknoop bestrijding. Gewoon doen, zelfs als je al verschillende methoden tevergeefs hebt geprobeerd.

Meer informatie: neem contact op met expert Ted Vendrig