RSX bestanden omzetten naar inschrijfstaat

We komen het allemaal wel eens tegen, RSX bestanden. Het ene bedrijf werkt met bestekssoftware waarmee dergelijke (.RSX) bestanden effectief kunnen worden ingelezen, en andere bedrijven, tsja, typen die de inschrijfstaat over? Het soms wat mysterieus ogende bestandsformaat is de fundering van ieder bestek.

Er zijn een aantal webdiensten bekend die diensten leveren voor het omzetten van RSX bestanden. Maar toch voelt dat altijd wat vreemd, je upload het bestek, en je krijgt er iets voor terug, meestal een PDF. Is het niet veel handiger om dat in eigen beheer te kunnen?

Zeker. Dat dachten we bij HMVT ook. Daarom zijn we maar eens wat dieper gaan neuzen in dat mysterieuze bestand. Of eigenlijk waren we gaan neuzen in het mysterieuze RSU bestand, want daar begon onze handzame tool ooit mee. Tot het RSX bestand kwam, en die tool nutteloos was. En wat bleek? De RSX zat veel simpeler in elkaar! Zo simpel, dat we het deze keer zonder macro’s af konden om van de brij van letters een ordelijk begin van een inschrijfstaat te maken.

Nu stellen we de tool ook beschikbaar voor onze aannemende collega’s. Alles wat je nu nog nodig hebt, is een RSX bestand, notepad/kladblok, een excel, deze tool, en misschien nog wat handigheid om de staat verder zo te layouten dat deze aansluit bij jullie eigen huisstijl!

We raden aan het bestand altijd vanaf deze locatie te downloaden. Zo weet je altijd zeker dat je de nieuwste versie hebt! Oude versies zullen steeds beschikbaar blijven, zodat je nooit gedwongen wordt je eigen aanvullingen te herschrijven.

Succes met deze tool, en je mag ons altijd feedback geven op dit stukje gereedschap.

Door dit bestand te downloaden, gaat u automatisch akkoord met onderstaande disclaimer.

RSX-naar-staat-versie-1-2 blanco

RSX naar staat versie 1-2 met voorbeeld

Update maart 2017: het bleek dat de raamcontract bestekken met fictieve posten niet goed gingen. Ook hier hebben we naar gekeken, en de volgende versie is daaruit gekomen. Let op, de beide formats zijn nog niet door elkaar te gebruiken!

Update juli 2019: blijkbaar blijft het CROW het format van raambestekken wijzigen. we zijn ermee bezig om hiervoor een update uit te brengen.

Update juli 2019-2: het bleek dat bij een site update de downloads verdwenen zijn. de basis versies zijn weer toegevoegd, alleen die met het voorbeeld nog niet.

Update september 2019: Er zijn weer een blanco versie en een versie met voorbeeld beschikbaar gemaakt.

RSX naar staat versie 1_1 _raamcontract_

Opmerking:

Het blijkt dat de converter (nog) niet goed werkt met raambestekken / raamcontracten. Zodra hier een afdoende werkende versie van is, zullen we deze hier plaatsen. Hetzelfde kan mogelijk gelden voor beeldbestekken en andere varianten anders dan het “klassieke” bestek. Mogelijk treden ook problemen op bij extreem lange bestekken. Geef hier gerust feedback over via het in de converter vermelde e-mailadres.

Disclaimer:

Hoewel dit bestand met de grootste zorg is samengesteld, is het gebruik van dit gratis bestand uw eigen verantwoordelijkheid. HMVT aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade of andere kosten die voorkomen uit het downloaden en/of gebruiken van dit bestand, al dan niet veroorzaakt door fouten in dit bestand. HMVT heeft geen enkele verantwoordelijkheid of verplichting betreffende het verhelpen van fouten of het verwijderen van het bestand naar aanleiding van eventuele (deel)fouten.

Het bestand mag naar believen voor eigen gebruik worden aangepast. Het is echter niet toegestaan dit bestand opnieuw te publiceren of door te geven, danwel door te verkopen. We verzoeken vriendelijk altijd door te verwijzen naar de website van HMVT om een nieuw exemplaar van dit bestandje te bemachtigen. Ook het aanpassen van dit bestand voor eigen publicatie of verkoop is niet toegestaan, alsook het gebruiken van de techniek uit dit bestand, waar dit hetzelfde doel heeft als dit bestand zelf: het omzetten van RSX bestanden.