Bodembreed 2021: achtergrond informatie

Home> Bodembreed 2021: achtergrond informatie
 

Ook op Bodembreed 2021 is HMVT weer aanwezig. Wij geven presentaties over verschillende onderwerpen. Wil je meer weten? Laat dan je email-adres achter via onderstaande links. 

Na afloop van Bodembreed sturen wij je dan de presentatie en achtergrondinformatie toe. En verder houden we je op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen of resultaten zijn. 

 

Electrical Resistance Heating (ERH) 

De meest snelle en robuuste saneringsoplossingen zijn thermische In-situ saneringstechnieken. Vluchtige verontreinigingen worden bij deze techniek uit de bodem gekookt. De vrijkomende verontreinigde stoomdampen worden vervolgens afgevangen en gezuiverd.

Saneringsrendementen van >99% zijn haalbaar. Dit is inclusief het verwijderen van zaklagen van puur product, wat heel lastig met andere in-situ saneringstechnieken te verwijderen is. De gehele bodem wordt opgewarmd tot temperaturen boven het kookpunt van water. Hierdoor worden ook kleilagen, leemlagen en zelfs rotsgronden gereinigd.

 

Bestrijding Japanse duizendknoop (JDK) met warmte

De Japanse duizendknoop is  heeft heel Nederland veroverd en overwoekert deze plant alles, maar dan ook alles. Verschillende gemeenten, waterschappen, provincies en andere terreinbeheerders zitten met de handen in het haar. Deze woekeraar is bijna niet uit te roeien, laat een klein worteltje in de bodem zitten en hij komt gewoon net zo hard weer terug.

Een hardnekkig probleem waarvoor HMVT een oplossing heeft bedacht: warmte! Door de bodem op te warmen tot minimaal 55 graden sterft de nietsontziende duizendknoop af inclusief het hele uitgebreide netwerk van ondergrondse wortels.

Aanpak PFAS met wetlands/ fytoremediatie

PFAS in grond- en proceswater is een groot en actueel probleem. PFAS zijn toegepast in vele producten. 

Tot op heden wordt met PFAS verontreinigd water vooral gezuiverd door middel van actieve kool filtratie. Echter, beladingsgraden op actieve kool zijn zeer laag en moeilijk op voorhand in te schatten.  HMVT ontwikkelde al eerder een alternatieve zuiveringsmethode

Onlangs is HMVT, in samenwerking met een Zweedse partij, gestart met een nature-based oplossing waarbij PFAS uit grond en water wordt verwijderd met wetlands/ fytoremediatie. In onze presentatie gaan wij hier uitgebreid op in.