Bodemsanering

Bodemsanering, we hebben er allemaal weleens mee te maken! Iedere eigenaar van onroerend goed kan ermee te maken krijgen. Een particulier met een asbestriool in de voortuin, of die oude olietank naast het huis die gelekt heeft. Een benzinestation of petrochemisch bedrijf met een lekke (ondergrondse) brandstofleiding, of de chemische wasserij waar jaren geleden ongezien een vat ontvettingsmiddel heeft gelekt.

In-situ
HMVT is specialist op het gebied van in-situ bodemsanering en in-situ grondwatersanering: het schoonmaken van de bodem met zo min mogelijk ingreep in de omgeving. Een ondergronds systeem met een bovengrondse installatie zijn de voornaamste kenmerken van dergelijke aanpak, maar er zijn veel mogelijkheden! Deze zijn allemaal te vinden in het thema “Bodem”: Biologisch, chemisch, extractief, thermisch, stuk voor stuk technieken voor het aanpakken van verontreinigingen in de bodem.

Technieken
Bodemsaneren kan grofweg op 2 manieren. De in-situ aanpak van HMVT is de ene techniek, de andere techniek wordt ook wel “ex-situ” genoemd. Letterlijk betekent “in-situ”: Op de plaats. Ex situ staat dan ook voor het “ergens anders schoonmaken van de bodem”. De bodem wordt ontgraven, en getransporteerd naar een reiniger. Dat dekt de lading overigens niet geheel, omdat de ontgraven grond bijvoorbeeld ook kan worden gebruikt in een geluidswal, of een andere toepassing. Waar verontreinigde grond in een woonwijk verwijderd moet worden, kan deze soms nog goed gebruikt worden op een industrieterrein, zo is de gedachte. Hier spelen bijvoorbeeld geen kinderen, en staan geen moestuintjes.

In-situ saneren op de plaats werkt anders. Doorgaans wordt er een bovengrondse installatie geplaatst, die met ondergrondse leidingen wordt aangesloten op verticale bronnen, ook wel filters genoemd. Deze filters zijn eigenlijk buizen met hele kleine spleetjes erin. Door deze sleufjes kan wel water en lucht stromen, maar bijvoorbeeld geen zand. Op deze manier kun je gedurende lange tijd bijvoorbeeld water uit de bodem pompen, of juist lucht erin.

Aanpak
Een bijzondere situatie ontstaat als er een verontreiniging is ontstaan van olie of benzine. Deze stoffen drijven namelijk op water (gooi maar eens een paar druppels olijfolie in een bakje water..) Als er heel veel olie in de bodem is gelopen, dan ontstaat er een drijvende laag olie op het water (grondwater) in de bodem, een drijflaag. In dat geval kun je als saneerder kiezen om precies die drijvende laag olie op te gaan pompen. Omdat het grondwaterniveau door het jaar heen omhoog en omlaag beweegt (bij minder regen zakt hij, bij meer regen stijgt de grondwaterstand) beweegt de laag olie mee! In dat geval zetten we de bronnen zo neer, dat we “ongeveer” op de hoogte van de olie heel hard gaan zuigen met een vacuĆ¼mpomp: meerfasenextractie. we onttrekken dan 3 fasen: (vuil)grondwater, pure olie en (vuile) lucht. In de bovengrondse zuivering gaan we de stroom vervolgens behandelen.