Meer informatie?

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze specialisten:

Projectmanager

Ted Vendrig

(+31) 6 513 19 482

ted.vendrig@hmvt.nl

Projectmanager

Jack van Rossum

(+31) 6 204 06 593

jack.vanrossum@hmvt.nl

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop zorgt internationaal voor overwoekering en schade aan onder- en bovengrondse infrastructuur. Gemeentes en terreineigenaren zijn soms ten einde raad en zoeken naar de oplossing. HMVT heeft veel onderzoek gedaan en met succes. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat thermisch reinigen een oplossing kan bieden tegen de Japanse Duizendknoop.

HMVT heeft met de jaren ervaring met in-situ bodemsanering verschillende technieken geprobeerd. Samen met de Wageningen University & Research (WUR) hebben we in 2020 getest met een vertrouwde methode: de in-situ thermische reiniging/sanering. Door de bodem op te warmen tot minimaal 55 oC sterft de nietsontziende duizendknoop af inclusief het hele uitgebreide netwerk van ondergrondse wortels. Het onderzoek was een succes: na maanden was het gehele depot vrij van de Japanse Duizendknoop! HMVT heeft daarom een octrooiaanvraag ingediend op het in/ex-situ, thermisch reinigen, van grond met resten Japanse Duizendknoop.

Gemeente Amsterdam

Ook de gemeente Amsterdam heeft last van de Japanse Duizendknoop en vroeg de hulp van HMVT. “We proberen de duizendknoop op allerlei manieren aan te pakken” zegt ambtenaar Jaike Bijleveld in Het Parool. HMVT gaat met ervaring uit de eerdere succesvolle test daarom verder testen in het Rembrandtpark. Onze projectmanager Ted Vendrig sprak in een filmpje voor NH Nieuws over de methode. “Het bodemleven gaat tijdelijk dood. Maar het voordeel is dat als de Japanse duizendknoop weg is, je de bodem opnieuw kan inzaaien met planten, en ook het bodemleven zal weer snel naar die plek trekken.”

JD_rotterdam
JD_rotterdam.jpg1

Samenwerking met Wageningen University & Research (WUR)

De Japanse Duizendknoop is een maatschappelijk probleem en dat zien ook de experts van de WUR. Na eerdere samenwerkingen met de WUR besloot HMVT om ook in dit traject samen te gaan werken. Zij hebben in onze pilots onderzocht of de wortels van de Japanse Duizendknoop ook écht afstierven. Dit blijven zij enkele keren op locatie controleren zodat we met volledige zekerheid kunnen stellen dat thermisch reinigen effectief is.

Historie van de Japanse Duizendknoop

In de 19e eeuw is de Japanse Duizendknoop door de Duitse onderzoeker jonkheer Philipp Franz Balthasar Von Siebold naar Nederland gebracht, niet wetende welke schade deze plant 2 eeuwen later op zou leveren. Vanaf midden 20e eeuw begon de Japanse Duizendknoop te verwilderen. Door onwetendheid werd hij niet helemaal vernietigd en verdwenen kleine stukken in het tuinafval. De Japanse Duizendknoop heeft maar weinig nodig om opnieuw te groeien, dus hij bleef door heel Nederland verder groeien. Waterschappen, provincies, gemeentes en andere terreinbeheerders luiden nu de noodklok: Weg met deze exoot! Bij HMVT hopen we na enkele succesvolle pilots met zekerheid te kunnen stellen dat we de Japanse Duizendknoop definitief hebben overwonnen.

1 (2)