Webinar Industriële Dampreiniging

Home> Webinar Industriële Dampreiniging

Dinsdag 10 november organiseerde HMVT haar eerste webinar in een reeks van meerdere webinars over de expertises van HMVT. Zo komen we in coronatijden toch bij elkaar en houden we elkaar op de hoogte van de kennis en kunde in het vakgebied. Marco van den Brand en Michiel Hennink trapten af met het onderwerp ‘Industriële Dampreiniging’. 

Industriële dampreiniging kan op 5 manieren: biologisch, adsorptie, absorptie, oxidatie of condensatie. Deze 5 ‘smaken’ vormen het palet waarmee experts industriële dampen reinigen. Combinaties zijn daarbij mogelijk. Wanneer gebruik je welke techniek en wat zijn de voor- en nadelen van deze technieken? In deze blog vatten we de webinar kort samen. Wil je de hele webinar bekijken? 

 

Biologische afbraak
Biologische afbraak heeft voor en nadelen. Zo is het energieverbruik heel laag en laat je vaak een kleine carbon footprint achter. Echter, biologische dampreiniging is erg gevoelig voor vocht, temperatuur, zuurgraad en concentratiepieken.

Adsorptie
Adsorptie, ofwel een damp ‘binden’ op actief kool of zeoliet, is een robuuste technologie. Zeolieten zijn ongevoelig voor ontbranding (zoals bij actief kool wel het geval is), maar is weel duurder. HMVT zet zeolieten soms in als ‘peak-shaver’.

Absorptie
Bij adsorptie, ook wel ‘gaswassen of scrubben’ genoemd, scrub je als het ware de damp schoon. De wasvloeistof is vaak een zuur, basisch of oxidatief, maar ook olie kan een oplossing bieden. Oliescrubbing wordt ook als ‘peak-shaver’ ingezet.

Oxidatie
Bij oxidatie vindt er een gecontroleerde ‘verbranding’ plaats, vaak bij hoge concentratie en lage flow. Deze techniek heeft als voordeel dat je hoge zuiveringsrendementen hebt. HMVT heeft veel ervaring met Katoxen, die zorgen voor oxidatie voor lage temperatuur en die NOx-vrij zijn. Het is ook mogelijk om te oxideren door middel van Koude plasma. Dit zorgt voor een laag energieverbruik en een kleine carbon footprint. HMVT gaat binnenkort de eerste (geur)testen uitvoeren.

Condensatie
Bij condensatie koel je de dampen, waardoor de dampen condenseren naar vloeistof. Voor vrijwel alle dampen is dit een mogelijkheid, maar het vraagt om veel energie.

Reacties
Na de webinar ontving HMVT positieve reacties op de eerste webinar.

Klaas de Jong, Adviseur Water en Procestechniek KWA Bedrijfsadviseurs: “In een korte en krachtige presentatie werden de verschillende luchtbehandelingstechnieken gepresenteerd. Diverse technieken passeerden even de revue met de voor- en nadelen. Goed om weer op de hoogte te zijn!”. 

Marco is verheugd met de positieve reacties: “De eerste webinar was een succes. Het is prettig om als professionals onder elkaar je expertise uit te kunnen leggen. Op naar de volgende webinar!”

SAVE THE DATE: 10 december 2020
De reeks webinars zet HMVT door met een webinar over Constructed Wetlands op donderdag 10 december 2020. Inschrijven?  Dat kan via deze link. 

Selectie van dia’s: