HMVT introduceert nieuwe waterzuiveringstechnologie PFAS / PFOS

Home> HMVT introduceert nieuwe waterzuiveringstechnologie PFAS / PFOS

PFAS in grond- en proceswater is een groot en actueel probleem. PFAS zijn toegepast in vele producten. Dankzij de specifieke werking (waterafstotend en thermisch zeer stabiel) wordt het door vele fabrikanten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de teflonlaag in een pan, de stof die werd toegevoegd in blusmiddelen en een waterafstotende spray voor kleding. De PFAS stofgroep is zo ontwikkeld dat het bijna onmogelijk is om het biologisch, chemisch of thermisch aan te pakken. Deze stoffen hechten bovendien heel slecht aan actieve kool. Stoffen die binnen deze stofgroep vallen zijn PFOS, PFOA en GenX.

Tot op heden wordt met PFAS verontreinigd water vooral gezuiverd door middel van actieve kool filtratie. Echter, beladingsgraden op actieve kool zijn zeer laag en moeilijk op voorhand in te schatten. Daarmee worden de waterzuiveringskosten een groot risico. HMVT is op zoek gegaan naar alternatieven en introduceert in Nederland samen met haar partner Cornelsen uit Duitsland een nieuwe waterzuiveringstechnologie om PFAS/PFOS-houdend water te zuiveren.

Met deze nieuwe waterzuiveringstechnologie vlokken door chemische toevoegingen de PFAS-componenten uit en kunnen deze uit de waterstroom worden gefilterd. Op deze wijze kan de bulk van de PFAS-verontreiniging uit de waterstroom worden weggenomen. Voor extra veiligheid en ter polishing van de effluentstroom wordt het water vervolgens nog na-gezuiverd met behulp van actieve kool. Het op deze manier reinigen van (grond)water is in Nederland nog niet eerder gedaan.

In opdracht van HABO GWW heeft HMVT PFAS-houdend grondwater gezuiverd dat vrijkwam bij de sanering van de ‘Cruquiuswerf’ in Amsterdam. De Cruquiuswerf is onderdeel van Cruquiuseiland, een heel mooi schiereiland in het Oostelijk Havengebied. Vroeger ruig en industrieel, nu wordt het een fantastische nieuwe woonplek en of fietsafstand van het centrum van Amsterdam.

Ondertussen is het project afgerond en succesvol verlopen. Door toepassing van deze zuiveringstechniek kon vooraf een betrouwbare kostenraming voor de waterzuivering worden gemaakt en is zeer fors bespaard op verbruikskosten voor actieve kool.

Meer informatie?
Mocht u meer informatie willen ontvangen over PFAS in (grond)water of over HMVT, dan kunt u contact opnemen met Paul Verhaagen (+31) 6 118 60 806 of via het algemene nummer (+31) 318 624 624.