De problematiek rond PFAS

Home> De problematiek rond PFAS

PFAS in de bodem is een groot en actueel probleem. PFAS zijn toegepast in vele producten. Dankzij de specifieke werking (waterafstotend en thermisch zeer stabiel) is het door vele fabrikanten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de teflonlaag in een pan, de stof die werd toegevoegd in blusmiddelen en een waterafstotende spray voor kleding. De PFAS stofgroep is zo ontwikkeld dat het bijna onmogelijk is om het biologisch, chemisch of thermisch aan te pakken. Stoffen die binnen deze stofgroep vallen zijn PFOS, PFOA en GenX. Tijdens het seminar over PFAS op 1 november stond het zoeken naar praktische oplossingen voor nu en in de toekomst centraal.

Interactief seminar
In samenwerking met het RSK, gemeente Haarlemmermeer en Afvalzorg Nederland organiseerde HMVT dit interactieve en boeiende seminar over PFAS. Iedere partij belichtte vanuit een eigen invalshoek de problematiek en mogelijke oplossingen rondom PFAS. Verder ging het seminar in op mogelijke problemen die zich in de praktijk kunnen voordoen en hoe je daar als bedrijf of gemeente mee omgaat. Samen met de deelnemers gingen de vier sprekers ook op zoek naar mogelijke oplossingen.

Problematiek aanpakken
Directe blootstelling aan PFAS door bijvoorbeeld inname via grond- of drinkwater kan leiden tot gezondheidsklachten. Om de PFAS grondig aan te pakken, is het dan ook van groot belang dat er goede (technische) oplossingen komen. Vanuit verschillende onderzoeken is al veel bekend over de problematiek rondom PFAS. Tijdens dit seminar lag de focus op de mogelijkheden in de praktijk. Het seminar ging dieper in op de praktische oplossingen om dit probleem te verhelpen.

HMVT biedt een oplossing
Paul Verhaagen was namens HMVT één van de sprekers tijdens het seminar. Paul vertelde onder meer over de nieuwe waterzuiveringstechnologie die HMVT in Amsterdam introduceerde. Deze technologie maakt het mogelijk om PFAS/PFOS-houdend water te zuiveren. Verder heeft Paul verteld hoe je het beste kunt handelen als PFAS het hoofdprobleem binnen een bodemproject is. En hoe je de sanering dan het beste kunt opzetten. HMVT is blijvend in ontwikkeling en continu op zoek naar nieuwe technieken. Over een jaar hoopt HMVT nóg meer adequate technologieën te kunnen leveren die de PFAS-problematiek oplossen.

Meer weten over PFAS?
Mocht u meer informatie willen ontvangen over PFAS in de bodem of over HMVT, dan kunt u contact opnemen met Paul Verhaagen (+31) 6 118 60 806 of (+31) 318 624 624. 

Presentaties?
Voor een weergave van alle gehouden presentaties, klikt u hier: Presentatie PFAS in de bodem – 1 november 2018.