Zo plaatsen wij injectiefilters voor ISCO, ENNA en overige injectiewerken

Op deze webpagina hebben wij beschreven hoe wij onze injectiefilters plaatsen die wij gebruiken voor Insitu Chemische Oxidatie (ISCO), ENNA en overige injectie klussen waarbij we vloeistoffen in de bodem injecteren. Een goede afdichting is hierbij van groot belang om lekkage langs het filter te voorkomen. Deze webpagina is bestemd voor opdrachtgevers en (boor)onderaannemers.

Werkwijze

Als injectiefilter past HMVT de zogenaamde kwaliteitsfilters toe (PE 32 mm). Dit filter heeft een vooromstorte verfiltering. Daarboven wordt een prefab bentoniet-manchet toegepast. Vervolgens wordt het filter met bentoniet omstort tot aan het grondwaterniveau. Bij toepassing boven het grondwaterniveau wordt minimaal twintig centimeter extra bentoniet toegepast boven de prefab bentoniet-manchet. De bentoniet wordt goed ingewaterd waardoor deze goed kan uitzetten. Nadat de bentoniet goed heeft kunnen zwellen (minimaal 4 uur) wordt het restant van het boorgat rondom het filter aangevuld met krimparme betonmortel (nat). Hierbij wordt de bovenste twintig centimeter van het filter vrijgelaten om later de injectorhead goed te kunnen aansluiten. Vervolgens wordt een rustperiode van minimaal één week ingelast om het filter goed te laten uitharden.

Met deze werkwijze wordt een goed injectiefilter verkregen. Het filter heeft door zijn gecentreerde prefab-omstorting een uitstekende doorlatendheid. De combinatie van de prefab bentoniet-manchet, extra bentoniet en de betonomstorting zorgt voor een uitstekende drukbestendige afdichting rondom de blinde stijgbuis waardoor lekstromen naar het maaiveld maar ook naar andere beter doorlatende tussenlagen worden voorkomen.