Wat is ERH?

Bij ERH wordt een power control unit (PCU) ingezet om een elektrische stroom door de bodem en het grondwater te sturen. Door de natuurlijke weerstand van de bodem ontstaat hierdoor hitte in de bodem en wordt kleine stoombellen gevormd. Deze stoombellen wordt gevormd in alle bodemtypes, onafhankelijk van de doorlatendheid. Door de hitte verdampen de aanwezige verontreinigingen. De stoombellen en verontreinigingsdampen borrelen vervolgens naar de onverzadigde zone waar de dampen worden opgevangen met bodemluchtextractie of meerfasenextactie. 

Bij ERH wordt de bodem zelf verwarmd door de elektrische stroom die er doorheen loopt. De electroden zelf worden dus niet warmer dan de omliggende bodem. Dit in tegenstelling tot de techniek conduction heating waarbij de bronnen zelf aanzienlijk heter zijn dan de omliggende bodem. 

Bij ERH wordt de ondergrond gelijkmatig en gecontrolleerd verwarmd. Omdat ERH bodemvocht nodig heeft voor de geleiding van stroom, is het onmogelijk dat ERH delen van de bodem compleet uitdroogt. De techniek is ook intrinsiek veilig. Als de opwarming stopt - om wat voor een reden dan ook - dan stopt de vorming van stoom in de ondergrond onmiddelijk. Daarom zijn er bij ERH geen backup generatoren nodig. Tot slot: door de hoge temperatuur tijdens en na toepassing van ERH neemt de reductieve dechlorering van gechloreerde koolwaterstoffen zeer sterk toe. Dit polishing effect doet zich voor tijdens toepassing van ERH en de maanden erna als de bodem langzaam weer afkoelt. 

De techniek van ERH is zeer robuust. Een thermische sanering is de enige insitu techniek die grote hoeveelheden DNAPL in een korte periode kan aanpakken. Bekijk onderstaande tour voor meer technische achtergrond: 
(Kunt u de tour hieronder niet zien?  Klik dan hier en de technical tour opent in een nieuw scherm )

 

 

Lees verder: "Toepassing van ERH"

 Ga naar vorige: "Electrical Resistance Heating (ERH): robuust en snel"

Deel deze inhoud op