Oneindig pompen of vier maanden saneren?

22 februari 2018

Het is net alsof er nooit een fabriek gestaan heeft, in een dorpje in Noord-Frankrijk op een stuk braakliggende grond. Toch liet bedrijvigheid uit de tweede helft van de vorige eeuw duidelijke sporen achter. Vervuilde sporen. Wil de eigenaar zijn land ooit nog verkopen, dan zit er maar één ding op: saneren. TRS Europe hielp de eigenaar uit deze benarde situatie met een robuuste en zeer innovatieve oplossing: thermisch saneren.

De grond en het grondwater in het dorpje nabij Troyes zijn vervuild met gechloreerde koolwaterstoffen. De stof, ook veel gebruikt in chemische wasserijen, is zwaarder dan water. Daarom raakte niet alleen de grond rondom de fabriek vervuild, maar verspreidden de stoffen zich via het grondwater ook onder het nabijgelegen dorp. Uiteindelijk belandden de stoffen in de Seine.

Snel
De eigenaar van de vervuilde site had een keuze. Het is mogelijk om een barrière te plaatsen aan de rand van het terrein. Dan dooft de vervuilde pluim met behulp pompen na tientallen jaren uit. Zo'n tijdsintensief en kostbaar proces zou in dit geval ook nog gepaard gaan met veel onzekerheid. Omdat de vervuiling tot vijftien meter diep zit, is volledig reinigen aan de hand van deze methode op z'n zachtst gezegd een uitdaging. Gelukkig had TRS Europe nog een andere optie: thermisch saneren. Binnen een tijdsbestek van zo'n vier maanden reinigen we dan iedere porie 100%. De keuze was snel gemaakt.

Uitgekookt
Sinds begin dit jaar is TRS Europe (samen met HMVT) betrokken bij de sanering van de site. Aan de hand van elektroden in de grond wordt het grondwater aan de kook gebracht, net zo lang totdat alle gechloreerde koolwaterstoffen verdampen. De vrijgekomen stoom wordt eerst gekoeld en vervolgens afgezogen. Koolstoffilters absorberen de giftige stoffen. Uiteindelijk is alles weer schoon: de grond, het grondwater én de lucht.

Trend
Deze robuuste technologie wordt in Europa nog heel weinig toegepast. In Amerika is dat anders: daar gebeurt het al een jaar of vijftien op grotere schaal. Toch merken we bij TRS Europe langzaam maar zeker dat de techniek de oceaan overwaait, richting Europa. Wereldwijd opererende adviesbureaus hebben de methode in het vizier en ook klanten vragen ernaar. Hoe dat komt? Iedereen ziet dat het werkt. De techniek is snel en doeltreffend. Het proces in het dorpje is bijna afgerond. Tijd voor het volgende project. Wie durft?

Hebt u vragen over thermisch saneren? Neem contact op. Ik vertel u graag meer.

Marco van den Brand, Managing Director HMVT.

 

Deel deze inhoud op